Sprawiłem sobie Garmina

Sprawy sprzetowe: naprawa, konserwacja, porady.

Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel

Giant Mike
Mam zdecydowanie za duzo czasu...

Sprawiłem sobie Garmina

Post by Giant Mike »

model 205 .. i już mam dość googlowania :)

Format crs nie jest jakoś strasznie popularny - szukam narzędzia do konwersji z GPX.
Czy można w toto wgrać mapę wektorową - piszą, że da - ale rozumiem, że teoretycznie trzeba ją albo zrobić albo kupić ?

pozdrawiam,
Michał
ps. przyszłoroczny maraton w Otwocku będzie miał w końcu prawdziwego tracka :)

Michał
Plannja Racing Team || GG#: 130876
behem0th
Ojciec Dyktator

Post by behem0th »

http://www.garmin.com.pl/sport/gps-na-rower-17.html
tego kupiles ?

troche lipa, bo gps to raczej marny, ten model zdaje sie bez map jest.
tak na przyszlosc, to generalnie mapy wektorowe mozna zdobyc na dwa sposoby:
ukrasc (np. automapa), albo zainstalowac cos za frii, np. UMPa - http://ump.waw.pl

tracka obrobisz w oziexplorerze ktorego mozna zdobyc na dwa sposoby... ;)
Giant Mike

Post by Giant Mike »

behem0th wrote:http://www.garmin.com.pl/sport/gps-na-rower-17.html
tego kupiles ?

ukrasc (np. automapa), albo zainstalowac cos za frii, np. UMPa - http://ump.waw.pl

Sam GPS jest dokładny i działa super - jeździłem z nim wczoraj po Wwie i działa super. Nawet w samochodzie jest 3D i wszystko rejestruje.
Brak mapy to rzeczywiście może być problem ale z założenia jest to urządzenie treningowe - planujesz treningi, monitorujesz itd. Ja będę miał dla tego 2 zastosowania - przygotowanie trasy i przejazdy trasami przygotowanymi wcześniej. Sprawdziłem to w Nieporęcie z takim samym urządzeniem i było na tyle dokładnie, że wiadomo gdzie skręcić.

Michał
behe bez log

Post by behe bez log »

nie nom, to ze jest dokladny i spelnia swoja funkcje pokazywania i rejestrowania pozycji nie neguje, tyle ze brak mapy to baaardzo duzy minus. ja np. lubie wiedziec gdzie jestem na tle innchy elementow krajobrazu, ;) szczegolnie w nowym miescie czy dlugiej trasie.
no ale kazdy ma swoje potrzeby.
Giant Mike

Post by Giant Mike »

behem0th wrote:http://www.garmin.com.pl/sport/gps-na-rower-17.html
tego kupiles ?

Może gupi informatyk jestem, ale mam zainstalowany MapSource i tego UMPa - ale w jaki sposób wgrać te pliki IMG? MapSource tego nie czyta ....

znasz jakiś prosty albo skomplikowny sposób żeby track z gps'a przekonwertować w krzywe/wektory (eps, cdr, cokolwiek) ?

Michał
yorek
Wrak czlowieka

Post by yorek »

raczej szukaj informacji gdzie indziej (www.ump.waw.pl) bo o ile wiem behem przez conajmniej miesiąc nie odpowie
yorek - człowiek z wielkim...marzeniem
Giant Mike

Post by Giant Mike »

yorek wrote:raczej szukaj informacji gdzie indziej (www.ump.waw.pl) bo o ile wiem behem przez conajmniej miesiąc nie odpowie
Samo się rozwiązało - trzeba się było dobrze wyspac :)

Micał
BartekJ
Buszujacy w forum
Buszujacy w forum

Post by BartekJ »

Giant Mike wrote:Może gupi informatyk jestem, ale mam zainstalowany MapSource i tego UMPa - ale w jaki sposób wgrać te pliki IMG? MapSource tego nie czyta ....
Skoro już się rozwiązało to dobrze :)
Giant Mike wrote:znasz jakiś prosty albo skomplikowny sposób żeby track z gps'a przekonwertować w krzywe/wektory (eps, cdr, cokolwiek) ?
Pogooglaj za GPSBabel. Konwertuje między rozmaitymi formatami GPSowymi. Nie wiem czy zna takie nie GPSowe formaty jak cdr, ale zawsze można przekonwertować na coś co w środku jest tekstowe i ma czytelne współrzędne kolejnych punktów (np OZI Explorer .plt) i dalej kombinować samemu.

A jakbyś znalazł w terenie coś czego nie ma na UMP a uważasz, że powinno być, to przysyłaj. Będzie dodane.
A rowery jak cielęta leżą nad brzegami rzek
Giant Mike

Post by Giant Mike »

W sumie już do czegoś doszedłem
Importuje jpg'a do OziExplorera, pozycjonuje i zapisuje jako plik .map . Potem ten plik importuje do mapedit'a i próbuje na to nałożyć track. Niestey jeszcze jakoś nie za bardzo track trafia mi w mapę - ale to może być kwestia pozycjonowania podkładu. Walka trwa :)
Prostrzym rozwiązaniem jest bikebrother.com - tam można importować pliki .map - ale też muszą być poprawnie spozycjonowane.

Michał
spider
Szaleniec z aparatem

Post by spider »

Podepnę sie pod temat GPSa....
Szukam programu "automapa"
Moze ktos ma i udostepni?
Na win5.0 MIO P550
Personal best 200km
Arkadyj

Post by Arkadyj »

Mam najnowsza automape 4.1.2 w wersje TPC jak i PPC. Jeszcze jej u siebie nie instalowalem ale zrobie to w ciagu najblizszych kilku dni. Z wypowiedzi ludzi wynika, ze dziala bardzo dobrze.
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

odżył we mnie pomysł kupna gps
interesuje mnie model eTrex Vista HCx bo ten wydaje mi sie najsensowniejszy do wykorzystania w rower,samochód, piechota :)
chcę poprosić znajomych o jego kupno w Stanach
pytanie; czy będę mógł potem wgrać dowolne mapy w tym Polski czy ma on jakiś specyficzny amerykański software i nic nie będę mógł w tym zmienić bez dodatkowych kosztów?
macie jakieś opinie na temat korzystania z gps?i tego modelu?
może jakieś sugestie?
soldier of love
www.republika.pl/leoheart

Image
yaro1986
Postojebca
Postojebca

Post by yaro1986 »

W garminowskich odbiornikach z USA jest bazowa mapa Ameryki, w Europejskich jest mapa Europy. Mapy te sa jednak bardzo malo szczegolowe i nie nadaja sie zbytnio do nawigacji. Do wszystkich odbiornikow garmina mozna bez problemu wgrywac wszytskie mapy w formacie img, niezaleznie od kraju pochodzenia mapy lub odbiornika. Jednak wiadomo, ze mape Polski do odbiornika kupionego w Stanach musisz dokupic oddzielnie lub korzystac z UMP. W wersjach z USA nie da się ustawić Polskiego jezyka. Trzeba wgrac odpowiednio przerobiony firmware w ktorym odblokowany jest jezyk polski.
beh bezz log

Post by beh bezz log »

z tym ze mapy bazowe sie nie nadaja zbytnio to mozna podyskutowac, na treking asfaltowy sa wystarczajace. jak by co mozna wylaczyc usa i wgrac europejska, z dostepem nie ma problemu.
jezeli roznica w cenie jest znaczna to sie nie zastanawiaj tylko lykaj z usa. i oby ci sie nie spierdzielil w okresie gwarancyjnym.. ;)
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

yaro1986 wrote:W wersjach z USA nie da się ustawić Polskiego jezyka. Trzeba wgrac odpowiednio przerobiony firmware w ktorym odblokowany jest jezyk polski.
behe wrote:jak by co mozna wylaczyc usa i wgrac europejska, z dostepem nie ma problemu.
no to teraz drodzy koledzy powiedzcie jak to zrobić? :)
trochę poszukałem na forum Garniak i zacznę sie bawić gdy kupie micro-sd ale pomocy będę potrzebował :P
soldier of love

Image
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

wracając do tematu,czy jest sens zmiany firmware w odbiorniku?czy jedyną zaleta jest zmiana języka z ang na polski?
czy jest jakiś zaprzyjaźniony posiadacz garmina którego mógłbym zapytać o to i owo jako kompletny żółtodziób bez robienia z siebie pośmiewiska na różnych forach? :P
soldier of love

Image
beh bez log

Post by beh bez log »

ja sobie updatowalem jak wychodzila nowa wersja softu dla odbiornika, tak dla swietego spokoju bo funkcji mi nie przybywalo. co do jezyka polskiego to nie wiem czy Ci po tym zabiegu przybedzie. ;)

europejska mapa bazowa gdzies krazy w sieci, jak wroce do domu moge ci podeslac.
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

będę wdzięczny za tę wersję :)
tak sobie myślę że język może mieć znaczenie gdy wgra sie głosowe komunikaty w języku no właśnie polskim czy ang?
wgrałem mapę ump i dziś trochę sie bawiłem nawigacją po W-wie :)
ps.ale nad "szlakami" muszę popracować" i uważnie przeczytać instrukcje z forum gps bo po manipulacji z rejestrem mapsource przestał działać :P
soldier of love

Image
leoheart
Miły Gość

Post by leoheart »

Giant Mike wrote:Na stronie Mazovii opublikowana została mapa i opis trasy.
Michał
wgrałem mapę do MapSource i wszystko ok gorzej gdy chce przesłać to do Visty,pokazuje wgrywanie śladu,potem jest w zapisanych ale tylko 2,7km z 55 czy ktos wie dlaczego?
Attachments
wygląd w Mapsource
wygląd w Mapsource
mazowia.jpg (202.64 KiB) Viewed 7275 times
soldier of love

Image
Giant Mike

Post by Giant Mike »

leoheart wrote:
Giant Mike wrote:Na stronie Mazovii opublikowana została mapa i opis trasy.
Michał
wgrałem mapę do MapSource i wszystko ok gorzej gdy chce przesłać to do Visty,pokazuje wgrywanie śladu,potem jest w zapisanych ale tylko 2,7km z 55 czy ktos wie dlaczego?
bo track sklada sie z kilku sekcji. musisz go jakos inaczej posklejac moze.
Michal
Post Reply