Moderators: Creeping Death, Edi, chmiel
Wprawdzie nie kojarzę tego słupa, ale może ma to związek z tzw. "kolejką torfową", "Torfianką", której tory ponoć biegły mniej więcej tak jak dzisiaj ulica Andriolego. Kolejka była częścią infrastruktury firmy eksploatującej torf z miejsca w którym jest teraz jezioro Torfy.Grygus wrote: Między blokami przy andriollego, na przeciwko OZEC, stoi bezużyteczny słup z poziomą poprzeczką jak od jakiejś linii tramwajowej czy coś. Co to było? Latarnia? Słup wygląda na bardzo stary. A wąskotorówka tamtędy nie szla ani nic. Nawet od ulicy jest oddalony.
http://img339.imageshack.us/img339/320/ ... apacs3.jpg <- na tej mapce łącznik istnieje. A pochodzi ona z dwudziestolecia, chyba? Jest nawet jeszcze bocznica ze śródborowa do żwirowni w świerku. Musieli go rozebrać chyba. Ale po co?Domar wrote:z tego co wiem (info niepotwierdzone) na tym nasypie nigdy nie było torów, ale dlaczego - nie wiem. pewnie zabrakło środków.
Też słyszałem. Podobno drugi tor miał zaginąć w tajemniczych okolicznościach zaraz po wojnie. Pewnie teraz leży gdzieś na kamczatce. Ale źródeł nie ma. A jako ciekawostkę podam, że planów remontu/modernizacji linii warszawa-lublin nie ma nawet w najbardziej dalekosiężnych z oficjalnych projektów Kolei Mazowieckich. Jeżeli plany się nie zmienią, to do 2020r. nic tu nie będzie robione.poza tym wzdłuż linii do Lublina można w wielu miejscach spotkać przepusty, mosty, nasypy itp z rezerwą na drugi tor. niektórzy mówią (nigdy nie widziałem dowodu na to, traktuję info z dużą rezerwą), że przed wojną był drugi tor do Pilawy, ale jak pisałem może to być legenda.
Jak ostatnio patrzyłem na zdjęcia to za cholerę nie znalazłem. A dzisiaj moja przeglądarka niestety odmówiła włączenia zumi.pljak już będziesz w tamtej okolicy możesz poszukać śladów łącznicy idącej od strony Jaźwin (na linii ze Skierniewic) do toru linii Warszawa-Lublin jeszcze przed Pilawą (dobrze to widać na zdjęciach satelitarnych)
Dobra, rozszyfrowałem zagadkę łącznika i dwóch torówGrygus wrote:http://img339.imageshack.us/img339/320/ ... apacs3.jpg <- na tej mapce łącznik istnieje. A pochodzi ona z dwudziestolecia, chyba? Jest nawet jeszcze bocznica ze śródborowa do żwirowni w świerku. Musieli go rozebrać chyba. Ale po co?Domar wrote:z tego co wiem (info niepotwierdzone) na tym nasypie nigdy nie było torów, ale dlaczego - nie wiem. pewnie zabrakło środków.